Стартира Варна -Европейска младежка столица

Председателят на Националното представителство на студентските съвети беше сред гостите, които дадоха старта на програмата Варна - Европейска младежка столица 2017. Събитията по програмата стартираха вчера, 20 Януари 2016 година, в Юнашкия салон в морската столица на България.

Харесайте страницата ни във Facebook

Повече от 300 културни, спортни и образователни събития ще се проведат във Варна в рамките на тазгодишното домакинство на града като европейска младежка столица. Повече конкретика около програмата обаче ще има след приемането на общинския бюджет. Това заяви представителят на община Варна в сдружението, отговарящо за организацията, -Биляна Раева.

Според нея чрез титлата морската столица ще се позиционира в Европа като университетски център, както и като център за стартиращ бизнес и социални иновации. Раева добави, че заради очакваното увеличение на туристическия поток редица авиокомпании вече са увеличили полетите си до Варна.

Титлата подхожда на Варна, тъй като в града има 40 хил. студенти, 36 хил. ученици и още много млади работещи хора, смята директорът на Дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова. Тя припомни, че за първи път български град е домакин на тази инициатива, което освен чест, е отговорност.

Събитията в програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017” стартираха с форум за социалните иновации в България. През уикенда ще се проведе международна конференция „Неформално учене за младежка заетост“.
Националното представителство е сред учредителите на Сдружението, което ще реализира календарната програма на Европейската младежка столица.

Варна спечели титлата Европейска младежка столица през ноември 2014г. Тя се присъжда от организацията "Европейски младежки форум" като за първи път това се е случило през 2009 г. До момента нейни носители са били осем града, последният от които Ганджа в Азербайджан.

Концепцията, с която Варна успя да пребори конкуренцията на градове от Португалия, Ирландия и Италия бе на тема "Социални иновации и младежко предприемачество". Изпълнението на проекта трябваше да бъде обезпечено с бюджет от 4.95 млн. евро.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Стартира Варна -Европейска младежка столица

Банкова информация

investvank
IBAN: BG29IORT73801036638400
BIC: IORTBGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Яна Вангелова