НПСС подкрепи проект на незрящите студенти в София

Националното представителство на студентските съвети беше сред партньорите на инициативата на студентите от театъра „Алма Алтер“ на Софийски университет "Св. Климент Охридски", „24 часа Социален Експеримент „Без граници“.

Снимки от проведеното събитие може да видите ТУК

В рамките на дните 25-26 Март 2017 година 30 зрящи и 30 незрящи студенти се затвориха в пространството на театър-лаборатория „Алма Алтер“ за 24 часа. Целите на проекта бяха да бъдат инициирани 8 спектакъла – „Ромео и Жулиета или сонет за безсмъртната любов“, „Козата и седемте вълчета“, „Албена“, „Скоростта на мрака, концертът “Because we can”, “ДИНГ“, “Краят на играта“ и „Страданията на младия въшкар“; както и 8 паратеатрални интеракции – „Салатено парти“, „Дърпане на въже“, „Worshop time”, „Пехливански борби“, „Барут парти“, „Wake up party”, „Welcome and goodbye party” и „Пропуснат разговор", които се представиха в ранните часове на 26 Март 2017 година.

Проектът „24 Часа Театрален Експеримент Без Граници“ е иницииран от студентите от театъра на Софийски университет „Алма Алтер“ и колегите им от Студентски съвет на Софийски университет, подкрепени от театър-студио „4хС“ и театър-лаборатория „Алма Алтер“, финансиран от Програмата за подкрепа на студентски иновации и Националното представителство на студентските съвети в Република България.

„24 ЧАСОВИЯ СОЦИАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ БЕЗ ГРАНИЦИ“ е социален проект, който има за цел да покаже необходимостта от работа върху достъпната среда и нуждите на незрящите студенти.

Достъпната среда, социалната интеграция и трудовата реализация са основните проблеми на незрящите. В Софийския университет проблемът с достъпната среда във физически план в голяма степен е решен, а новите информационни технологии в библиотеките създават равни възможности на хората с увреждания за достъп до информационна среда.

Проектът решава проблема с интеграцията, който стои с особена важност. Решаването му поставя необходимостта от познаването му. Пренебрегването на въпроса или лекомисленото му отминаване създава условия за алиенация между двете целеви групи на проекта. Алиенацията е една от най-страшните болести на съвремието, а алиенацията между хората в неравностойно положение и другите стои в още по-ярки краски.

В Софийския университет следват над 30 незрящи студенти, тяхното присъствие остава незабележимо, настоящият проект си поставя за цел изграждането, оформянето и отстояването на ангажирана студентска позиция за разбирането и проникването в проблемите на другите. Проектът създава мост между двете целеви групи, който ще спомогне за установяване на една хомогенна социална среда. Известно е, че незрящите имат способности, подобни на зрящите, като това да определят размерите на тялото на човек, неговата възраст и емоционалност, често тези способности биват подценявани. Този проект ще събере и разпространи информация за социалните дефицити на съвременното живеене, това е основна и необходима предпоставка за подобряването на качеството на живот.

Проектът се осъществява по Програмата за Подкрепа на Студентски Иновации на Институт "Отворено общество" - София и Фондация "Микрофонд".

Проектът беше подкрепен от НПСС, Астера и Зоо магазин Стефанов.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини НПСС подкрепи проект на незрящите студенти в София

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев