Председателят на НПСС участва в заседание на Съвета на ректорите

За по-голяма активност и сътрудничество между НПСС и Съвета на ректорите поиска Председателят на НПСС от представителите на ректорските ръководства, които бяха на заседанието на Съвета на ректорите в Пловдив. Вангелова поздрави академичните ръководства от името на организацията и отправи апел за по-висока активност между двете страни, за да се работи за повишаване на качеството на образованието и социалната среда на студентите.

Снимки от заседанието на Съвет на ректорите

Председателят на НПСС Яна Вангелова беше сред гостите на заседанието на Съвета на ректорите, което се проведе на 16 юни 2017 година в град Пловдив с домакин Университет по хранителни технологии.
Темите, които обсъждаха Ректорите, се препокриват с темите, които обсъждаха студентските представители преди седмица. Предизвикателство пред цялата система на висшето образование в страната е да направи или да осъществи най-адекватните промени, които да подобрят качеството на висшето образование в страната.
На форума бе решено да се създаде работна група, в която ще участват и представители на студентите. В нея ще се обсъждат промените в Закона за висше образование, както и в Закона за израстване на академичния състав, в унисон със стратегията за развитие. На срещата присъстваха също Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Председателят на НАОА проф. Боян Биолчев, както и представител на Европейската комисия.

Министър Вълчев коментира развитието и задържането на младите преподаватели във висшите училища, както реформите, които Министерството на образованието и науката прави в образователната сфера. МОН залагат реформи, с които младите преподаватели ще бъдат задържани по-дълго в българската образователна система. Министър Вълчев посочи, че останалите му приоритети в сферата на висшето образование ще бъдат свързани със стратегическите предизвикателства, пред които са изправени висшите училища - преструктуриране и адаптиране на системата към работа с по-малко студенти и към промените в пазара на труда.

Той поиска до края на октомври университетските ръководства да изготвят своя визия за развитие през следващите 10-15 г. Министърът обясни, че значителното намаление на студенти в последните три години изправя висшите училища пред предизвикателството да намерят и развият най-добрите си направления. „Университетите трябва да оптимизират профилите си, да се съсредоточат върху професионалните си направления с най-висока оценка за качество и най-голяма реализация на пазара на труда. Системата ще се адаптира за работа с по-малко студенти“, заяви Красимир Вълчев и допълни, че не е задължително да се закриват университети. Почти всички имат силни професионални направления, чиито кадри са традиционно търсени от работодателите. В същото време всички висши училища в последните 20 г. са започнали да обучават по неприсъщи за тях специалности.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Председателят на НПСС участва в заседание на Съвета на ректорите

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев