Печат на тази страница
Написана от

НПСС откри 17-то издание на Летен университет

(0 гласа)

Близо 250 студенти от 12 университета от страната се включиха в поредното ХVII-то издание на Летен университет, което стартира вчера, 23 август 2019 година. Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети в Република България, ще продължи до 29 август, с домакин к.к. Албена.

Сред официалните гости ще бъдат министри, народни представители, ректори, общественици, представители на партниращи организации, на бизнеса и бивши лидери на организацията.
Академията на събитието беще открита с лекция "Активните млади хора и младежките организации" с  лектор: Тодор Йосифов – Председател на Национално сдружение Младежки глас. В следващите дни ще бъдат проведени лекции на теми: „Правна уредба на местните избори“ с лектор: Проф. Мария Славова – адвокат, главен редактор на списание „Правен преглед“, „Публично поведение, публична реч и умения за убеждаване“ с лектор: Ирена Соколова – Областен управител на Перник, „Младите – най-ценен ресурс на обществото“  с лектор: Николай Павлов – заместник-министър на младежта и спорта.

Откриването на проекта беше даден вчера, 23 Август, с начален час 20:00 ч., с концерт на сцената пред хотел „Добруджа", като традиционно беше запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите. 
Още от втория ден на проекта - 24 август студентите ще се надпреварват в 10 вида спорт - плажен футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и шахмат.
Културна програма на Летен университет

"Летен университет 2019" е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри" през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет". През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри "Летен университет".
Летният университет е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активния диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Чрез проекта, организаторите си поставяме за цел да се популяризира масовият непрофесионален спорт сред студентите, както и да се привлече по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите.

Освен спортни игри, всяка година организаторите се стараят да променят и обогатяват програмата на Летния университет, включвайки в нея различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания, както и мероприятия с развлекателен характер – Мис и Мистър „Студентско лято" , Българска национална вечер, „Закуска за шампиони” и среща с изявени български спортисти, Хавайско парти и др.

С тържествена церемония с награждаване в амфитеатралната зала от 21:00 часа на 28 август 2019 г., ще бъде зарит "Летен университет 2019", където ще бъдат отличени и първенците в съответните спортове.